top of page

Jæren, Jan Eggum og visefolket.

Vega kjenner på vinden. Brusand (Jæren) mai 2017.

Foto:Odd Nordeide

En forelskelse

Å vandre i jærsk landskap er helt spesielt. Det er ikke som noe annet vi kan komme på. Med sine steinete nedtygde flater av grønt gress fra beitende sauer og kuer, rullesteiner over alt, forblåste strender og hav-vind skapes et helt spesielt landskap så unikt at du aldri glemmer det, slik Lofoten er uforglemmelig med sine høyreiste fjell og Cornwall har blitt berømt for sin værbitte ville kyst. Og ikke minst menneskene da. Det er noe med lynnet til disse jærboerne som man ikke kan annet enn å elske. En jordnær og vill frodighet som er umulig å motstå. Vi er forelsket, rett og slett, i dette folket på Sør-Vestkysten og i et landskap som vekker alle sanser. Man lever og puster, puster og lever. Man er virkelig fri, i den grad et menneske virkelig kan være fri. Og tankene bivrer av liv.

Jæren er en kunstners paradis. Det er ikke vanskelig å forstå hvor Ogna-poeten Helge Torvund blant annet henter inspirasjon fra til sine dikt. Mange musikere kommer fra dette ville og vindblåste området. Noen eksempler er: Jan Ove Ottesen (Kaizers Orchestra), Thomas Dybdahl og Rita Eriksen.

Mannen og havet. Brusand 2017. (Foto: Vega Lind)

Låtskriverseminar på Helgåleiren, Ogna 2018

Jæren viseklubb arrangerte låtskriverseminar på Ogna - Helgåleiren, for andre år på rad, helgen 15. - 17. juni 2018. Og for en fantastisk helg det ble.

Låtskrivere valfartet fra Østlandet, Sørlandet og Vestlandet sist helg. Noen hadde, som oss, deltatt på fjorårets låtskriverseminar og blitt "frelst". Enkelte er allerede venner for livet. I år var fokus fremførelse på scenen, hva det betyr å være låtskriver og artist samt å utvide vår verktøykasse som tekstforfatter.

Vi var så heldige å få med oss den vennligsinnede, profesjonelle sangeren og komponisten >>> Kjell Inge Torgersen i tema fremføring. Han loset oss gjennom alle fallgruber en kan oppleve på en scene og der deltagerne deltok aktivt.

Karianne Arntzen med sitt jordmagnetiske blikk og hemmelige vesen delte sitt om det å skrive og bidro til å utvide vår verktøykasse. Vi har lyst til å dele en video med dere der Hilde Selvikvåg fremfører sangen: >>> "Anemone". Arntzen har skrevet teksten. Så billedlig spennende, metaforisk vakkert og samtidig så enkelt uanstrengt skrevet. Og hun skriver om et landskap hun hører til.

Anette Gilje terpet på viktigheten av å ta seg selv og andre artister på alvor mht til opphavsrettigheter. Hun informerte oss om Tono/Nopa.

Eminens Jan Eggum stod for resten mellom himmel og jord. Tenk deg en HEL dags foredrag med Jan Eggum der han spiller sangene sine og forteller om sitt yrkesliv, skriveprosesser med mer for deretter å overvære konserten hans på kvelden. Det er den våteste drøm du kan tenke deg. Det føles som et privilegium og en form for lykke.

Det hele skjedde på fantastiske Helgåleiren, Ogna, med Hans Berge Stokkeland som vert. Takk, Hans! Og stor takk til Jæren Viseklubb som gjorde en kjempejobb med å arrangere låtskriverseminaret. Vi kommer tilbake!

Deltagere i avslappet positur under lørdagens heldagsseanse med Jan Eggum på Helgåleiren. (Foto: Anette Gilje)

Jan Eggum in concert

Ogna Scene - Helgåleiren, er et fantastisk sted fylt med bestemors møbler. Og i et hjørne går Fleksnes på repeat på stedets eldgamle TV. Det er en varm hånd som rører alt. Hans Berge Stokkeland er allsteds-værende. Det er et stort lokale og allikevel er det et rom full av intimitet, et rom for betroelser.

Vi skulle ikke begrave en konge stor, lørdag kveld, men oppleve en visenes mester i aksjon. Jan Eggum var puppetmaster, og vi hang i hans tråder. Det er mange års erfaring i verbalt artisteri som gjorde oss til hans klappende tilhengere. Det stod en mann på scenen så full av selvironi at man kunne tilgi han nesten hva som helst. Men det var ingenting å tilgi.

En alvorlig visesanger? Selvironiker? Ikke har vi ledd så mye, på lenge, som under Jan Eggums konsert lørdag kveld. (Foto: Vega Lind)

Han bød på sanger fra hele sin karriere men det ble aldri kleint som det noen ganger blir når en artist, blant annet, henter opp repertoar fra "fjern" fortid. Han er en NÅ-mann og en folkets mann. Han sang som oftest alvorlig om livet, slik han ser det, men vennen selvironi skapte latterbølger gjennom rommet og løste opp alvoret. Det ble en livgivende kveld som ikke glemmes så lett. Og etter hans scene-opptreden gikk seminardeltagerne opp på scenen og fortsatte den musikalske festen. Visesangere av alle slag fylte rommet med unike steiner som redskap. Å kaste steiner og skape ringer i dypt glitrende hav er det optimale målet for en artist. Å stå på scenen og se utover havet en himmelsk kveld er lindring. Og når publikum tar steinene til sitt bryst gir det mening og inspirasjon til å fortsette.

Takk, til alle dere som vi delte denne helgen med! Dere er i våre hjerter.

Nedenfor følger opptak fra noen av opptredenene fredag og lørdag kveld:

Odd - Kledd i regn

Odd synger sin egen sang om identitet. Å være kledd i regn er ingen spøk. (Opptak: Vega Lind)

Karl Heldal - Til Emilie

Karl Heldal er en fantastisk visesanger fra Oslo som fortjener å skinne. Med inderlighet og engasjement bergtar han oss. Vi er blodfan. (Opptak: Vega Lind)

Nicolay Leganger - Piken i gresset

>>>Nicolay Leganger synger så skjønt fra scenekanten. Med sin sjarme og varme personlighet beveger han publikum til å nynne med. (Opptak: Vega Lind)

Obs! Meld deg gjerne på e-postlisten vår for å følge med på hva som skjer med musikken vår, når vi legger ut nye innlegg i bloggen vår osv.

Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv

Meld deg gjerne på e-postlisten vår for å følge med på hva som skjer. :)

  • Soundcloud - Grå Circle
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

© 2017 Design: Vega Lind. Created by Wix.com. Logo: Kristine Marie Aasvang.

bottom of page