top of page

Rockemusiker og visesanger: Helge Hummervoll.

(Helge Hummervol på Kulturpuben scene i Lillestrøm. Foto: Jan Nossen.)

Den siste tiden har vi fått øyne og øre opp for en strålende norsk visesanger, Helge Hummervoll.​ Vi har også vært så heldige å oppleve ham live to ganger i løpet av 2020.

Visesangeren Helge har ikke vært blant de mest profilerte, men han har virkelig noe å fare med.​

Helge Hummervoll er også keyboardist i The September When, og var med i sagnomsuste Mods, men når han står på egne ben, har han begge disse godt plantet i visetradisjonen. Erfaringen fra TSW og Mods har også gitt ham verdifull sceneerfaring og utviklet den musikalske muskelen. Helge behersker mange musikalske genre og har altså hele pakken: utstråling, musikalitet, gode låter, historier med sting og uhorvelig mye fandenivoldsk sjarm.

Sangene hans spenner fra rolige, vare ballader til morsomme, innsiktsfulle historiefortellinger. Hans sanger skaper spor. Han berører noe essensielt i oss lyttere. Skaper en større empati for menneskers liv. Vi kan virkelig anbefale deg å lytte til hans sanger.

Han har planer om å legge låtene sine ut på Spotify, men foreløpig kan du høre dem på Soundcloud:​

Her er også noen smakebiter fra Youtube:​

Vi har gjort et lite mailintervju, slik at du blir litt bedre kjent med Helge. - hvor lenge har du skrevet sanger på norsk?

Det begynte vel i 2003 da jeg og noen kompiser lagde en barneplate, "Fam. PitPot", der jeg skrev mesteparten av sangene/tekstene. - hvorfor begynte du å skrive på norsk? Vel, akkurat for barneplaten så var det jo det mest naturlige siden det var for barn. Men jeg har skrevet litt forskjellig opp gjennom årene, alltid på norsk, bla har jeg holdt på med en bok i en del år, et overskuddsprosjekt som jeg håper å utgi til høsten. Så da jeg begynte å skrive disse visene så var også det det mest naturlige for meg i forhold til å formidle det jeg ville si. Tror jeg var 15 år sist jeg skrev en tekst på engelsk, og den var så dårlig at jeg aldri prøvde meg på det igjen :-) Ser heller ikke poenget med å skrive på et fremmed språk hvis du ikke har ambisjoner om å selge musikken din i engelskspråklige markeder, og det har ikke jeg med visene jeg skriver. - har du noen forbilder/ helter/ inspirasjonskilder når det gjelder låtskriving? Jeg holder jo på med forskjellige typer musikk, og spiller litt forskjellige instrumenter utfra hva band jeg spiller i og hva musikk jeg komponerer. Da jeg var ung hørte jeg mye på rock, Deep Purple var en av mine favoritter, men så kom jeg over noe gammel Genesis, ble frelst, og det bandet åpnet en ny verden for meg. Lange store symfoniske prog-rock stykker som jeg fortsatt vender tilbake til når jeg setter på musikk i dag. Ellers er Neil Young, Beatles,Talk Talk, generelt mye akustisk 70-80 talls musikk noe jeg fortsatt hører på. Svenske Thaastrøm er også en favoritt. Dagens A4 pop-musikk sliter jeg mer med. Jeg er veldig glad i både Grieg og Bethoven når det kommer til de gamle mesterne, og når det gjelder visesang så er Jan Eggum og Bjella to karer jeg liker godt. Jeg er opptatt av tekster og da gjerne med litt sting i, og disse to har en måte å uttrykke seg på som treffer meg på de riktige stedene. - hvorfor fremfører du låtene dine med gitar som akkompagnement og ikke piano? Jeg tar ofte med gitaren når jeg er ute og reiser, litt vanskeligere å dra med seg et piano. :-) Komponerer jeg på piano så blir det en annen type låter enn når jeg bruker gitaren. Og for å komponere viser så er gitaren riktig instrument for meg. Men mange av melodiene jeg bruker i mine viser har jeg først laget som rene melodiske pianostykker, satt tekst til og omarrangert dem for gitar. - hva er de største forskjellene på å være en del av et band og å være alene når du skriver låter? I en setting hvor vi komponerer sammen som band så kommer ofte låtene når vi begynner å "jamme" sammen på en lydsjekk eller under innøving før konserter. Da er du en del av totalen av alle som spiller, og du må på en måte følge strømmen, ta hensyn til andres innspill før dere til slutt kanskje ender opp med noe som blir bra. Sitter du alene så bestemmer du helt og fullt selv hvordan låten skal utvikle seg og bli til slutt. - hva er de største forskjellene på å være en del av et band og å være alene når du står på scenen? Hadde jeg vært vokalist og vant til å stå foran på scenen så tror jeg ikke forskjellen hadde vært så stor, men å komme frem fra den trygge tilværelsen, bak i skyggene på scenen, som keyboradist, og sette seg alene i front med et instrument du ikke er helt fortrolig med...kanskje jeg må skrive litt om på Armstrong sin uttalelse da han satte sin fot på månen: Det var et lite steg for menneskeheten men et gigantisk og fryktelig skremmende steg for meg. - når kommer låtene dine på Spotify? Jeg tenker å gå i studio i mars for en eller annen form for utgivelse til høsten. Om det blir en EP eller en hel plate avhenger litt av hvor mye tid de andre prosjektene tar. Men noe skal jeg nok få gjort ferdig.

Tusen takk for dine interessante refleksjoner og for at du deler disse med oss, Helge. Vi ønsker deg lykke til videre i karrieren.

Nyt musikken og nyt livet!Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv

Meld deg gjerne på e-postlisten vår for å følge med på hva som skjer. :)

  • Soundcloud - Grå Circle
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

© 2017 Design: Vega Lind. Created by Wix.com. Logo: Kristine Marie Aasvang.

bottom of page